Duurzaam onderhoudDuurzaam onderhoud

Duurzaam onderhoud

Veel groene onderhoudswerkzaamheden blijken niet alleen beter voor de rijprestaties en het comfort van de auto. Ook levert het vaak minder brandstofverbruik op.

Lees verder

Waarom groen onderhoud?

Veel groene onderhoudswerkzaamheden blijken niet alleen beter voor de rijprestaties en het comfort van de auto. Ook levert het vaak minder brandstofverbruik op. Groen onderhoud is dus financieel voordelig én draagt bij aan een duurzamer milieu.

Op deze pagina vermelde groene onderhoudspunten leveren je al snel een besparing op van €100,- tot € 150,- per jaar.

Bandenspanning

Net zoals je met fietsen meer kracht moet zetten met zachte banden zo kost het ook meer brandstof om de zachte band van een auto te laten rollen.

Daarbij is het ook nog eens onveiliger: de banden hebben minder grip op de weg en een langere remweg. Ook te harde banden kunnen gevaarlijk zijn. Omdat ze te bol staan is het contact met de weg minder.

Weten wat voor uw auto de juiste bandenspanning is? In het instructieboekje van de auto kunt u deze vinden. Maar maak het uzelf gemakkelijk en rij langs. Wij controleren geheel gratis de bandenspanning!

Motor

Een motor die 100% technisch in orde is, komt door de emissietest. Zo niet, dan er sprake van meerverbruik. Veroorzaakt door bijvoorbeeld een vervuilde of defecte lambdasonde of een niet goed werkende EGR klep.

Een goed werkende motor bespaart u onnodige brandstofkosten.

Brandstof

Let erop dat je de voorgeschreven motorolie gebruikt. Als je hiervan afwijkt, kunnen de brandstofkosten oplopen.

Het aanbod motorolieën is breed. Wij adviseren u graag over de juiste motorolie voor uw auto.

Filter

Zijn het airco interieurfilter en, bij oudere auto's, het luchtfilter schoon? Bij tijdige vervanging blijven de kosten lager.

Wielstanden

De wielstanden van je auto dienen minimaal 1x per jaar gecontroleerd te worden. Zeker na een kleine aanrijding, het tegen de stoeprand oprijden of een onverwacht diepe kuil in de weg.

Een gebalanceerde auto met goed uitgelijnde wielstanden heeft minder wrijving en dus minder bandenslijtage. Hierdoor valt het brandstofverbruik lager uit én zijn de rijeigenschappen van de auto merkbaar beter.

Een goed uitgelijnde auto verlaag het brandstofverbruik.

Autobanden

Bij vervanging van de banden kan je bij voorkeur banden met een lage rolweerstand kiezen. Doordat deze makkelijker rollen is het brandstofverbruik lager.

Airco

Een airco die niet goed is afgevuld met koudemiddel moet harder en langer werken om de gewenste binnentemperatuur te bereiken. Dat kost meer energie en daarmee dus meer brandstof. Bovendien komt in dat geval de smering van de aircocompressor in gevaar. Met kans op een defect rakende compressor.

Roetfilter

Bij dieselauto's in het gebruikelijk na 40.000 km het roetfilter te controleren. Tussen de 80.000 en de 120.000 kilometer moet het roetfilter vaak worden vervangen. Wanneer dit niet gebeurt, kan het voorkomen dat de motor in "noodloop" gaat en er niet harder dan 50 km/u gereden kan worden. De oorzaak ligt bij een volledig verstopt roetfilter.

Het is zowel voor het functioneren van de motor als voor het milieu van belang dat het filter regelmatig wordt gecontroleerd.

Jos Fikken

Handelsweg 15
7442 CM Nijverdal
0548-616834
info@josfikken.nl

Openingstijden

VerkoopWerkplaats